Vérvétel, vércsoport meghatározás

Vérvétel
Vérvétellel feltérképezheti szervezete állapotát és mielőtt még komolyabb stádiumba lépne jelzést kaphat az esetleges betegségek kialakulásáról.

A vérvizsgálat információt nyújt a felhalmozott méreganyagokról, vagy a szervezetből hiányzó összetevőkről, betegségekről és az általános állapotról.

Hasznos abban az esetben is, ha tájékozódni szeretne a már kialakult betegségek kezelésének eredményéről.

A vérvételt nem csak orvosa kérheti, hanem Ön is, ha ellenőrizni szeretné egészségi állapotát. Ehhez vegye igénybe Ön is a Dr. MARRON magánklinika diszkrét szolgáltatását.

A vérvétel előtti napon fogyasszon bőségesen folyadékot, valamint a vérvétel előtt fél órával szintén fogyasszon lehetőleg vizet, hiszen a kiszáradt, szomjazó szervezetben a vér besűrűsödik ami nehezíti a vérvételt.

Vércsoport meghatározás
Műtét előtt álló személyeknél és terhes nőknél szokták kezelőorvosaik kérni a vércsoport-meghatározási vizsgálatot.

A vércsoportokat a vércsoport-ellenanyagokkal (antitestekkel) mutatjuk ki. Míg az antigének a vörösvérsejtek felszínén találhatók, ellenanyagaik a vérplazmában (vérsavóban) mutathatók ki.

Amíg a vércsoport állandó tulajdonság, az antitestek megjelenése egy folyamat. Új ellenanyagot egy előző transzfúzió, vagy egy előző, illetve fennálló terhesség válthat ki. A vércsoportokat ú.n. vércsoport-rendszerekbe csoportosítják.

A két legfontosabb vércsoport-rendszer az A B 0 és az Rh rendszer.

A vércsoport-hovatartozás egyik legfontosabb szerepe vérátömlesztésnél (transzfúzió) van. A legnagyobb jelentősége a vérátömlesztés szempontjából az AB0 rendszernek van. Klinikánk laboratoriumában minden vércsoport-vizsgálatra küldött vérmintából elvégezzük az AB0- és Rh(D) meghatározást.

A Dr. MARRON klinikán magasan képzett szakemberekkel határozhatja meg vércsoportját.

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény