Hipertónia, magas vérnyomás

A magas vérnyomásnak, vagyis hipertóniának hívjuk azt az állapotot, melyben az ütőerek (artériák) falára feszülő nyomás meghaladja a normális értéket. Ha az erek nem tágulnak ki kellően, hogy átengedjék a vért a test egyes részeibe, akkor a szívnek erősebben kell pumpálnia, ezáltal a vérnyomás emelkedik.

Ez a megnövekedett vérnyomás jelentősen terhelheti a szívet, ami az erek falának károsodásához vezethet és olyan súlyos szövődményekkel fenyeget, mint a szívinfarktus, a szélütés (stroke), szívelégtelenség, perifériás érbetegség (érszűkület) vagy veseelégtelenség.

Hazánkban jelenleg a magas vérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélyét a sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik.

Az érintettek gyakran észre sem veszik, hogy magas a vérnyomásuk, mert elsődlegesen a magas vérnyomás nem okoz panaszokat. A magas vérnyomásban érintettek fele nem is tud arról, hogy hipertóniában szenved.

Mivel a létfontosságú szervek, mint szív, agy, vese és szemek, károsodásának az esélye nő, ezért veszélyes is lehet. A magas vérnyomás legegyszerűbben a vérnyomás rendszeres mérésével szűrhető. Minden egészséges felnőtt is legalább évente egyszer méresse meg a vérnyomását.

A Dr. MARRON klinikán magasan képzett belgyógyász szakemberekkel ellenőriztetheti és kezeltetheti rendszeresen az esetleges magas vérnyomását.

Ha ezeket a tüneteket észleli magán, akkor kérjük keresse klinikánkat:

  • fejfájás;
  • szédülés;
  • szívdobogásérzet;
  • rossz közérzet, fáradtságérzés.

A mai korszerű gyógyszerekkel elérhető, hogy a kezelt betegek vérnyomása a normális szintet haladja meg, ezáltal a szövődmények kialakulásának veszélyét jelentősen tudjuk csökkenteni.

A Dr. MARRON klinika életmód tanácsai magas vérnyomás esetén:

  • alkoholfogyasztás mérséklése;
  • dohányzás elhagyása;
  • túlsúly esetén testsúlycsökkentés;
  • sófogyasztás mérséklése és túlzott fűszeres ételek kerülése;
  • több (rendszeres) testmozgás.

Vegye igénybe Ön is a Dr. MARRON exkluzív magánklinika személyre szabott kezelését, mellyel akár 40%-al csökkentheti a STROKE kialakulásának kockázatát, valamint 20%-al csökkenheti a szívinfarktus okozta halálozási értéket.

Orvosunk:
Dr. Letoha Annamária
Tel.: +36 (62) 666-111
Mobil: +36 (30) 572-0138

Jelentkezzen be most!

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény