Gyermek ultrahang diagnosztika

A csecsemőkori szűrő ultrahangvizsgálatokat a megszületést követő 6. hét után végezzük rendszerint, mivel ebben az időpontban a csípő fejlettsége is már eléri kellő mértéket.

Amennyiben a terhességi ultrahangvizsgálat fejlődési rendellenességet mutat ki és a megszületett csecsemő fejlődését veszélyeztetheti előrehozott vizsgálat is indokolt lehet a koponya és a hasi régió területén.

A gyermek ultrahang diagnosztika segítségével időben felfedezett problémák könnyebben és hatékonyabban gyógyíthatók. Sok esetben megelőzhető a később már csak műtéttel, vagy hosszan tartó kezeléssel korrigálható problémák kialakulása. Ezért javasolt minden pici babát 6-8 hetes korban ultrahang szűrővizsgálatra vinni. A csecsemő ultrahangvizsgálat teljesen biztonságos és fájdalommentes, nincs mellékhatása.

A csecsemőkori ultrahangszűrések főbb szempontjai:
Az ultrahangvizsgálat az egyik leghatékonyabb módja a fejlődési rendellenességek kiszűrésére. Az ultrahangvizsgálat nemcsak a csecsemő egészséges fejlődésének ellenőrzését teszi alaposabbá, hanem lehetőség nyílik arra, a klinikai tünetekkel még nem járó, de később potenciális veszélyeket rejtő betegségeket idejekorán felismerje, így lehetőséget biztosítva a korai ellátásra és a súlyosabb szövődmények megelőzésére.

A teljes csecsemő ultrahang-szűrés magába foglalja a hasi, a koponya (agy) és a csípő vizsgálatot. A vizsgálattal lehetőség nyílik több, egyébként tüneteket nem okozó, veleszületett rendellenesség korai megállapítására, azok korai kezelése érdekében.

A hasi vizsgálattal áttekintjük a hasi szerveket: a májat, epehólyagot, a lépet, a veséket, a hasnyálmirigyet, a hólyagot, és a has hátsó részét magában foglaló, ún. retroperitoneumot. Csecsemőkorban ez a vizsgálat előkészítést nem igényel, de ideális, ha a baba a vizsgálat előtt jóllakik, szopott.

A koponya ultrahang vizsgálat a csecsemők agyának vizsgálatára alkalmas (nem a csontokéra) addig, amíg a nagykutacs még nyitva van. Megítélhetők vele az agykamrák, az agyállomány néhány fejlődési rendellenessége, agyvérzés, terhesség alatti fertőzés okozta agyállományi meszesedés. Előkészítés nem szükséges. A csípő ultrahang 6 hetes kortól maximum 6 hónapos korig a csecsemők csípődysplasiájának, csípőficamának a kiszűrésére alkalmas, objektív, mérhető szögeken alapuló módszer. Előkészítést nem igényel.

Válassza Ön is a Dr. MARRON magánklinika gyermek ultrahang diagnosztikai szolgáltatását,
melynek keretein belül magasan képzett szakemberekre bízhatja gyermekét.

Orvosaink: 
Dr. Kovács Gabriella
Dr. Telek Anna
Tel.: +36 (62) 666-111 
Mobil: +36 (30) 572-0138

Jelentkezzen be most!

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény